U ZATVOR NA 12 GODINA ILI DA SE UDA ZA SILOVATELJA

U ZATVOR NA 12 GODINA ILI DA SE UDA ZA SILOVATELJA
Pitanje: Selam alejkum, ovo sam danas pročitala na stranici 24sata.hr i zanima me da li je stvarno u islamu tako nešto dozvoljeno da žena koja je silovana (kako ona kaže), da se ona mora udati za tog čovjeka koji ju je silovao? Užasan je osjećaj kada čitas tako puno stvari koje vrijeđaju islam – a to je jedina upotpunjena vjera. Kada bi oni to samo vidjeli. Ali eto, pojedinci uvijek uspiju pokvariti ionako lošu sliku islama u očima nevjernika.
ODGOVOR:
Alejkumusselam.
Prije odgovora na islamski propis silovanja i kažnjavanja istog bitno je skrenuti pažnju na sljedeće: Da muslimanu ne trebaju biti izvori uzimanja vijesti, događaja i tumačenja šta se dešava u islamskom svijetu Zapadni mediji, pogotovo prenošenje vijesti i tumačenja o ženi muslimanki u Afganistanu, Saudiji i drugim islamskim zemljama. Iz razloga što su njihove vijesti izgrađene na:
- predrasudama prema ženi muslimanki i Islamu, tj. da je ona obespravljena, ugrožena, i da Islam svakako ne odgovara ovom vremenu, pogotovu onaj koji se poziva na Šerijat kao svetonazor,
- ideološkom posmatranju islamskog svijeta kao zaostalog kome treba dostaviti “američku pravednu demokratiju” pa makar to bilo silom, ubijanjem i rušenjem čitave vlasti, države i slično, jer cilj opravdava sredstvo,
- svjesno laganje, iskrivljivanje informacija i događaja jer sve treba iskoristiti i upotrijebiti u ostvarenju cilja prema Islamu i muslimanima – po čemu su inače poznati zapadni mediji.
Klasičan primjer informisanja obojenog predrasudama, ideologijom i svjesnim laganjem i krivotvorenjem činjenica iz naše sredine imamo u izvještavanju medija iz Republike srpske i Federalne televizije o VEHABIJAMA, njihovoj opasnosti i terorističkom djelovanju. Dokaza i primjera da je gore spomenuto tačno je bezbroj. A evo jedan:
Prije nekoliko godina na Zapadu je odjeknuo užasan naslov “ŠESTORICA JE SILOVALA PA KAŽNJENA SA STO BIČEVA”. Navodno, neku ženu šitkinju u gradu Katif (istočna Saudija) je silovalo šest mladića pa kada je ona podigla parnicu saudijski sud je nju kaznio sa sto bičeva. Naravno, ne moramo ni spominjati reakcije zapadnih dučebrižničkih ženskih organizacija i kupljenje poena od strane zapadnih političara zbog ovog slučaja, jer se ovakva prilika ne propušta. A o zaostalosti islama, muslimana, zuluma prema ženi, nepravednosti šerijatskih sudova u Saudiji, nepravde prema šijama kao manjini u Saudiji da i ne govorimo. A na kraju se ispostavilo, i to na osnovu izvještaja i informacija samog kadije koji je vodio suđenje i islamskih medija koji su to detaljno ispitali, da se u stvari desilo nešto sasvim drugo.
Naime, ova žena šitkinja je bila udata, njen muž je optužio da je nevjerna što se potvrdilo i jedne i druge strane, tj. nje same i šestorice mladića sa kojima je počinila zinaluk. Znači, muž je podigao parnicu protiv nje da je počinila zinaluk, a nakon istrage i suđenja ona je je kažnjena sa sto bičeva i zatvorom nekoliko godina a i oni su isto tako kažnjeni, svih šestorica. A pozadina lažne priče je ideja jednog šitskog novinara da se ona žali na presudu i da kaže da je silovana, a što je i uradila. Te je u zapadnim medijima odjeknula samo ta informacija, tj. da su je silovala šestorica a da je ona zbog toga bičevana i kažnjena zatvorom.
Nakon žalbe, dizanja problema na političku razinu, pooštravanja tenzija između Irana i Saudije i slično, obnovljena je istraga i suđenje pa je kažnjena žešćom kaznom od dvjesto bičeva i nekoliko godina zatvora a i njima je poduplana kazna. Poenta u ovoj čitavoj priči da se na zapadnim medijima prenosila samo svjesno izmišljena laž o silovanju i kažnjavanju silovane.
Prema tome, šta se stvarno desilo sa dotičnom ženom iz Afganistana, je li silovana ili je počinila zinaluk, informaciju o tome treba uzeti sa lokalnih afganistanskih medija koji su izgrađene na izvještaju koji je vodio taj slučaj. Jedno je sigurno: da je ona silovana te nakon toga zatvorena i prisiljavana na udaju za silovatelja koji je poznat među njima, to njen otac ili braća (da ne kažemo šire) ne bi nikad prihvatili čak i po cijenu krvoprolića unutar same njihove porodice, jer je to opštepoznato kod njih da se za čast i poštenje žene gine.
Ono što se ovim želi reći da vijest o tome šta se zaista desilo treba uzeti sa velikom rezervom i ne graditi na tome osude, prigovore i sikirancije za stanje afganistanske žene.
A što se tiče islamskog propisa za silovanje, silovatelj ako je oženjen i potvrdi se čin silovanja (svejedno njegovim priznanjem ili četiri svjedoka) njegova je kazna je da kamenovanje do smrti, a ako se ne potvrdi čin silovanja sa šerijatski validnim argumentima, a potvrdi se čin napastvovanja, onda se on kažnjava blažom kaznom od kamenovanja. A ako nije oženjen a potvrdi se silovanje kažnjava se sa sto bičeva na osnovu kur’anskoj ajeta u suri Nur. A ona se ničim ne kažnjava nego ima pravo da traži nadoknadu za nanešenu tjelesnu i duševnu povredu. Ve billahi tevfik.
Mr.Zijad Ljakić

Share:

Нема коментара:

Постави коментар