Džinni u ljudskom obliku

Džinni u ljudskom obliku
PITANJE:
Es-sellamu alejkum!
Moje pitanje proizislo je na osnovu citanja teksta o tome da li je moguce ubiti dzina, a objavljenog na stranici n-um.com. Razumljivo je spaljivanje sejtana Kur’anom, i sve je lijepo objasnjeno.
Mene zanima sledece;
- da li je moguce prepoznati dzina otelotvorenog u liku covjeka, znajuci da su za to sposobni.
- Kako ga otkriti kojom tehnikom?
ODGOVOR:
Alejkumu selam ve rahmetullahi ve berekatuhu,
Na ovo pitanje može se odgovoriti na dva načina:
- Džinna otjelotvorenog u liku čovjeka ne može prepoznati obični čovjek osim poslanika, alejhimu selam
- Džinn ponekad može da se ukaže bolesniku u obliku insane (muškarac, žena, dijete, mlađa ili starija osobe) sa ciljem recimo zastrašivanja, ali ubrzo iščezne kao takav ili nestane nakon učenja kur’anskih sura.
Prvo objašnjenje: Da, džinni uz Allahovu dozvolu mogu da uzmu oblik sina Ademovog (čovjeka). Takođe, poznato je da mogu i da uzmu oblik raznih životinja, međutim koliko je meni pozanto, obični čovjek ne može da prepozna i da zna sa sigurnošću da li je to džin u ljudskom tijelu ili ne. Iz nekoliko hadisa se jasno vidi da ashabi Poslanika, savs koji su bili na većem stepenu bogobojaznosti od nas, nisu bili u stanju da ih prepoznaju.
U nekoliko hadisa se spominje da je za vrijeme Poslanika, savs, džinn (šejtan) uzimao oblik čovjeka i kao takav djelovao među ashabima a da ga oni nisu prepoznali. Prvi je poznati hadis kojeg bilježi Imam Buharija, rhm od Ebu Hurejre, r.a kada ga je Poslanik, savs zadužio da čuva zekat, pa mu je došao čovjek (nepoznat) I pokušao da ukrade hranu…do kraja hadisa. Pa ga je na kraju Poslanik, savs upitao da li zna ko je to bio, a Ebu Hurejre, r.a. je odgovorio da ne zna, a onda mu je Poslanik, savs rekao da je to bio šejtan. Dakle vidimo da u ovom slučaju Ebu Hurejre, r.a, nije znao da je to šejtan u ljudskom obliku, a Poslanik, savs je znao.
Drugi slučaj je zabilježio Ebi Ne’im od Ahnefa el-Kajsa a on od Alija ibn Ebi Taliba, r.a. da je rekao:”Tako mi Allaha, Amar ibn Jasir se borio protiv ljudi i džinna u vrijeme Poslanika, savs.” Pa smo se začudili I rekli:”Hajde dobro što se borio protiv ljudi, ali kako se borio protiv džinna”? Alija, r.a reče:”Bili smo na putovanju sa Poslanikom, savs, pa je Poslanik, savs rekao Ammaru da ode i donese nam vode sa izvora. Kad je Ammar došao do izvora, šejtan se njemu ukazao u liku crnog roba te se ispriječio Ammaru na put. Ammar se sa njim počeo hrvati. Ammar, r.a ga je oborio i rekao mu:”Pusti me do vode i ja odoh”. Ali je ovaj odbio, te ga Ammar, r.a. ponovo obori, ovako je uradio tri puta. Nakon trećeg puta ga je pustio i otišao. Tada Poslanik, savs reče ashabima: ”Šejtan se u obliku crnog roba ispriječio između vode i Ammara, pa je Allah dao da ga Ammar pobijedi.” Kaže Alija, r.a: ”Pa smo sreli Ammara i rekao sam mu šta je rekao Poslanik, savs, a on reče:”Tako mi Allaha da sam znao da je šejtan, ubio bih ga….”
Dakle i iz ovog primjera vidimo da Ammar, r.a. nije znao da se radi o šejtanu, dok je Poslanik, savs, o tome bio obaviješten.
Da zaključimo: Džinni mogu da uzmu oblik čovjeka i raznih životinja (pas, mačka, ptice, zmije…). Te oblike može da vidi čovjek, ali mislim da čovjek ne može tek tako da prepozna kada je džin uzeo ljudski oblik.
Drugo objašnjenje: Jedino ako se čovjeku na nekom mjestu (sobi, kući, napuštenom mjestu) počnu pričinjavati džinni u ljudskom obliku. Zna se često desiti da bolesnik vidi čudne ljude koji brzo iščezavaju. Ako mu se to desi, neka uči Ajetul kursiju, sure Felek i Nas ili ezan. Ako tokom ili nakon učenja te osobe nestanu, znači da je u pitanju bio džin. Ovdje je bitno napomenuti da ponekad se kod čovjeka javljaju i halucinacije zbog psihičkog poremečaja, stresova i strahova.
Ebu Bilal

Share:

Нема коментара:

Постави коментар