OD ČEGA JE ZAISTA STVOREN ADEM, ALEJHIS-SELAM!?

OD ČEGA JE ZAISTA STVOREN ADEM, ALEJHIS-SELAM!?
Hvala Allahu Gospodaru svjetova. Salavat i selam na Poslanika Njegova, Njegovu porodicu, ashabe i sve one koji se nastoje držati puta Allahova, a zatim:
Spomenuo je Imam Ahmed ibn Hanbel, rahimehullah, u svom djelu koje nosi naziv: ”Odgovor licemjerima i džehmijama vezano za njihovo sumnjanje u značenje manje jasnih ajeta i pogrešno tumačenje istih”. Mnoštvo primjera manje jasnih i na izgled kontradiktornih ajeta koji su bili povod sumnje licemjerima i nekim zabludjelim novotarima u dio Allahova
govora, te je pojasnio značenje tih ajeta i načine spajanja istih. Od primjera toga je sljedeće: 

Peta nejasnoća: Od čega je zaista stvoren Adem, alejhis-selam!?

Rekao je Imam Ahmed, rahimehullah:

„U Kur’anu su spomenuti sljedeći ajeti:

On vas je od prašine stvorio..‘ (Fatir,11)

…stvorio vas je od ljepljive ilovače…‘ (Es-Saffat)

…od blata…‘ (El-Mu’minun, 12)

…Ja ću stvoriti čovjeka od ilovače, od blata ustajalog…‘ ( El-Hidžr)

On je čovjeka od sasušene ilovače kao što je Grnčarija stvorio…‘ (Er-Rahman)

Pa su licemjeri zbog ovoga posumnjali u Kur’an, rekavši da nema sumnje kako je ovo kontradiktoran govor!

Odgovor:

Ovi ajeti govore o početku Ademova stvaranja, Allah Uzvišeni ga je prvo od prašine stvorio, zatim od crvene, crne i bijele ilovače, čvrste i prhke, zbog toga među njegovim potomcima možeš naći dobre i loše ljude, crne, bijele i crvene boje kože.

Zatim je tu prašinu nakvasio pa je postala ilovača, pa se jedan dio za drugi zalijepio te je nazvana ljepljiva ilovača, zatim je rekao „od blata“ jer je nakon toga (nakvasivanja) blato postala, a to je slično ilovači osim što je tečnije tj. kada bi se stisnulo u šaci procurilo bi izmežu prstiju.

Zatim je to blato stajalo i poprimilo neugodan miris pa je nazvano „blatom ustajalim“.

Nakon što se to blato osušilo postalo je čvrsto poput cigle odnosno keramike.
(Nakon svih ovih perioda mu je udahnuta duša, op. prev.)

To su faze stvaranja Adema, alejhis-selam.

A što se tiče riječi Uzvišenog u suri Sedžda:  ‘…a potomstvo njegovo stvara od kapi hude tekućine”, to se odnosi na početak stvaranja njegovih potomaka tj. sperma potekne od čovjeka tj. ”…tekućine…”, a  ”hude” znači slabe.

To je pojašnjenje onoga u što su posumnjali licemjeri, zindici!“

Iz govora Imama Ahmeda, rahimehullah,  saznajemo pojašnjenje značenja ovog ajeta, ali isto tako jednu veliku korist, a to je da manje jasne stvari spomenute u šerijjatskim tekstovima, Kur’anu i Sunnetu, kao i detalje o propisima vjere poznaju islamski učenjaci i oni koji su od njih znanje uzeli, u protivnom čovjek biva od onih koji govore o vjeri bez znanja, radi po neznanju, te biva u velikoj opasnosti da zapadne u zabludu, ako ne i u nevjerstvo.

Allaha molim da nam ukaže na pravi put, pomogne nas da njime sigurno kročimo, da na tome ustrajemo i preselimo sa ovoga svijeta, te da nas uvede u Džennet, a spasi od Vatre, jer samo su uspješni i istinski sretni oni koji od Vatre budu udaljeni i u Džennet uvedeni.


Na osnovu djela:  ”Er-Redu ala ez-zenadika vel-džehmije”
Priredio: Jasmin Durić, prof

Share:

Нема коментара:

Постави коментар