Držanje alkohola u kući

Držanje alkohola u kući
Pitanje:


Selam alejkum!
Imam prijatelja koji ne konzumira alkohol, ali u svome stanu, u vitrini cuva razlicite vrste alkoholnih pica. Kaze da mu je to nekako zanimljivo. Razgovarali smo o tome, ali ja nisam imao pravo objasnjenje kakav je stav vere po tom pitanju. Zamolio bih Vas da mi detaljnije objasnite ako je to moguce. On taj alkohol kupuje, nisam siguran da li je neki i na poklon dobio. Nadam se da ce mi Vas odgovor, insAllah, pomoci da ga ubedim da se ostavi toga. Unapred hvala i da vas Allah nagradi!
ODGOVOR:
AlejkumusSelam!
Svakom muslimanu je poznato da je alkohol zabranjen i da je nečist (shodno mišljenju četiri poznata mezheba i većine islamski učenjaka). Također je muslimanu naređeno da upotpunosti ostavi alkohol: “O vjernici, vino i kocka i kumiri i strjelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite.“( Maide 90). Poslanikovi drugovi kada su čuli za ovaj ajet prosuli su alkohol tako da su se ispunile ulice Poslanikovog grada.
Također nije dozvoljena kupovina alkohola jer je ta osoba prokleta. (Bilježi Ebu Davud i hadis je vjerodostojan) Islamski učenjaci spomenuli su fihsko pravilo: “Ono što je zabranjeno da se upotrebljava zabranjeno je da se sakuplja i naveli su primjere za to muzičke istrumente, posuđe od zlata i srebra, pas od strane onoga koji ga neće koristiti u lov, svinja, životinje koje su okarektisane kao fevasik – koje pričinjavaju štetu, alkohol, svila i zlatni nakit muškarcima.” (Ešbahu ve nezair os Sujutija).
Shodno predhodnom nije dozvoljeno muslimanu da sakuplja alkohol, svejedno kupio ga ili ga dobio na poklon, kao što ga se upotpunosti mora kloniti. Kako može biti zadovoljan da traži određenu strast u stvarima sa kojim nije zadovoljan Njegov gospodar? Kako se može nadati berićetu i sreći u činjenju nepokornosti Allahu u čijim je rukama berićet i sreća? Također postoje druge mnogobrojne dozvoljene i lijepi stvari koje musliman može da sakuplja i sa čime će biti zadovoljan njegov Gospodar i on sam će u tome naći sreću i blagostanje. Allah najbolje zna.
mr. Osman Smajlović

Share:

Нема коментара:

Постави коментар