Da li se sihr može uništiti samo spaljivanjem ili je liječenje Kur’anom prijeko potrebno

Da li se sihr može uništiti samo spaljivanjem ili je liječenje Kur’anom prijeko potrebno
PITANJE:
Moje pitanje je: “Da li se sihr može uništiti samo spaljivanjem ili je i liječenje Kur’anom prijeko potrebno?”
Naime, moj djed živi u Njemackoj već duži niz godina, gdje je napravio kucu i našao sebi ženu koja je srpkinja. Od tada on pravi velike probleme u porodici i umeće smetnju među rodbinom. Svaki put kada dođe galami i ponaša se kao da smo mi neko ko njega laže i ko mu je naprijatelj, te ne može podnijeti naše prisustvo. Kratko rečeno, mrzi nas. Po kući smo nalazili razne vrste sihra koje smo uništavali.
Nedavno, kada je djed došao kući u njegovom novčaniku našli smo hamajliju (ispisanu hebrejskim i arapskim pismom na kojoj je naslikana sablja, škorpija i zmija, te 3 osobe od kojih je jedna imala krunu na glavi, druga je izgledala pogrbljeno poput prosijaka a treća je bila obično nacrtana) koju smo uništili uzevši abdest i zapalivši je sa bismilom. Moj djed je osoba kojoj se ne može pričati o islamu a pogotovo ne neko koga se može nagovoriti da ode na liječenje Kur’anom, pa se pitam da li će ovo što sam spalila hamajliju njemu pomoći da se riješi sihra, i šta bih još mogla učiniti za njega da ga riješim tog zla.
Unaprijed se zahvaljujem.
ODGOVOR:
Alejkumu selam,
Bismillah, neka je hvala i zahvala Uzvišenom Gospodaru, salavat i selam neka je vječni na Poslanika, s.a.v.s., njegovu porodicu i sve njegove drugove ashabe, a zatim,
Da, sihr se može uništiti spaljivanjem uz Allahovu pomoć. Međutim, bilo bi bolje da se sihr prvo potopi u vodu na koju su naučeni ajeti za uništenje sihra pa tek onda zapaliti. Onaj koji ne zna naučiti na vodu ili ako nema u blizini nikoga ko liječi Kur’anom kako bi to uništio uz Allahovu pomoć, neka to sam uradi. Dakle, ako osoba nađe sumljive stvri u kući, na odjeći, u hrani i sl., kao što su zapisi, hamajlije i sl., neka uzme abdest, osloni se jakim osloncem na Allaha kako mu ta stvar ne može nauditi bez Allahove dozvole, zatim neka prouči na čašu vode sure: El-Fatiha, Ajetul kursiju, Felek, Nas i Ihlas, nek puhne u vodu i Bismilom pokisali taj zapis u tu vodu. Nek stoji jedno pola sata a onda neka ga Bismilom učeći Ajetul kursiju zapali. 
Žao mi je što se vaš dedo tako ponaša jer je vidljivo da čitava porodica ispašta zbog njega. Da li su tu sad u pitanju sihiri, teško je reči, možemo samo ovako na osnovu nekih postupaka i svega toga što nailazite u kući predpostavljati. To što ste našli, mislim da je jedna vrsta hamajlije koja se pravi (a prave je sihirbazi) da osobu čuva od ujeda zmije, škorpije, nesreće i sl. Vi sve što nađete u kući sumljivo, slobodno zapalite ali da se zaštite određenim surama i ajetima. Takođe, veoma bitno, u kući treba da se namaz redovno obavlja i Kur’an pušta i uči, jer kuća u kojoj se namaz ne obavlja i Kur’an ne pušta ili ne uči, je veoma polodno tlo za djelovanje džina/šejtana a posebno u vašem slučaju koji može biit povezan sa džinnima odnosno sihrima.
Ebu Bilal

Share:

Нема коментара:

Постави коментар