NAJOPASNIJA DJELA KOJA IZVODE IZ VJERE ISLAMA

NAJOPASNIJA DJELA KOJA IZVODE IZ VJERE ISLAMA
Koja djela izvode iz vjere?
Odgovor: Šejh Sulejman b. Sahman, rahimehullah, kaže u djelu Ed-Durerus-senijje: Neki spominju da ima oko 400 stvari koje čovjeka izvode iz vjere, međutim ono na čemu je ulema složna jeste ono što je spomenuo šejhul-islam i simbol upućenih učenjaka šejh Muhammed bin AbdulVehhab od stvari koje izvode iz islama, a njih je 10.
Šejhul-islam Muhammed bin AbdulVehhab, rahimehullah, je naveo deset stvari koje negiraju (poništavaju) islam jedne osobe, a to su:
1. Širk u ‘ibadetu Allahu, Dželle ve ‘Ala.
Uzvišeni Allah kaže:
 „Allah sigurno neće oprostiti da Mu se čini širk (da Njemu druge smatraju ravnim), a oprostiće kome hoće ono što je manje od toga. A daleko je zalutao onaj ko smatra da je Allahu neko ravan.“ (prevod značenja sure En-Nisa, 116)
Kaže Uzvišeni:
“Ko drugog Allahu smatra ravnim, Allah će mu ulazak u Džennet zabraniti i boravište njegovo će Džehennem biti; a nevjernicima neće niko pomoći.“ (prevod značenja sure el-Ma’ide, 72)
2. Ko učini između sebe i Allaha posrednike, kojima se moli i od kojih traži šefa’at i na koje se oslanja. Takav je nevjernik po idžma’u (konsenzusu) muslimana.
3. Ko ne tekfiri mušrike, sumnja u njihovo nevjerstvo ili smatra ispravnim njihov put.
4. Ko vjeruje da je uputa nekog drugog mimo upute Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, potpunija, ili da je sud nekog drugog bolji od njegovog suda, poput onih koji daju prednost sudu taguta nad njegovim sudom. Takav je kafir.
5. Ko zamrzi nešto od onoga sa čime je došao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Takav je kafir, pa makar i obavljao to što mrzi.
6. Ko se izruguje nečemu od dina Allahovog Poslanika ili nagradom ili kaznom – nevjernik je. Dokaz za to su riječi Uzvišenog:
 „A ako ih zapitaš, oni će sigurno reći: “Mi smo samo razgovarali i zabavljali se.” Reci: ‘Zar se niste Allahu i riječima Njegovim i Poslaniku Njegovu rugali? Ne pravdajte se! Zanevjerovali ste, nakon vašeg imana (vjerovanja).’“ (prevod značenja sure Et-Tevbe, 65-66)
7. Sihr, od kojeg je ‘sarf’ i ‘atf’. Pa, ko god da ga uradi, ili je njime zadovoljan – postaje nevjernikom. Dokaz za to su riječi Uzvišenog:
 „Njih dvojica nisu nikoga učili dok mu ne bi rekli: “Mi samo iskušavamo, i ti ne budi nevjernik!” (prevod značenja sure El-Bekare, 102)
8. Podupiranje i pomaganje (nevjernika) mušrika protiv muslimana. Dokaz su riječi Uzvišenog:
 „Njima (nevjernicima) pripada onaj među vama koji ih za zaštitnike prihvati; Allah uistinu neće ukazati na Pravi put ljudima koji sami sebi nepravdu čine.“ (prevod značenja sure El-Ma’ide, 51)
9. Ko vjeruje da je nekim osobama dozvoljeno da izađu iz šeri’ata Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem – kao što je Hidru bilo dozvoljeno da izađe iz šerī’ata Musa’a, alejhisselam – kāfir je.
10. Okretanje od Allahove vjere, ne podučavanje njoj, niti rad po njoj. Dokaz za to su riječi Uzvišenog:
 „A ima li nepravednijeg od onoga koji, opomenut ajetima Gospodara svoga, njima leđa okrene? Mi ćemo, zaista, kazniti zlikovce.“ (prevod značenja sure Es-Sedžda, 22) (Navakidul islam, Muhammed bin Abdulvehhab)


imamitewhida

Share:

Нема коментара:

Постави коментар