Dvanaest duhovnih zaštita koje se nalaze u hadisima poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem


Dvanaest duhovnih zaštita koje se nalaze u hadisima poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem
























U narednom tekstu navest ćemo dvanaest duhovnih zaštita koje se nalaze u hadisima poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem.
Prva zaštita: Zikr
Uistinu je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: “Zaista je Allah Jahji, sinu Zekerijinom, naredio pet stvari…” U hadisu se, između ostalog, navodi: “…Naređuje vam da se Allaha sjećate. Primjer toga je kao primjer čovjeka za čijim je tragovima užurbano krenuo neprijatelj. Čovjek naiđe na dobar zaklon u kojem se skloni od neprijatelja. Isto je sa robom Božijim: ne može se zaštititi od šejtana nikako drukčije osim zikrullahom – spominjanjem Allaha.” (Ovaj hadis prenosi Haris el-Eš‘ari. Tirmizi, 297, hadis je hasen sahih. Hafiz Munziri kaže: “Prenose ga Tirmizi, Nesai jednim dijelom, Ibn Huzejma u svom Sahihu, Ibn Hibban u svom Sahihu, i Hakim koji kaže: “Sahih je po uvjetima Buharije i Muslima. Et-Tergib vet-terhib, 2/370, 371)
_________________________________________
Druga zaštita: Spomenuti Allahovo ime prilikom buđenja
Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, kazao je: “Kad neko od vas zaspi, šejtan na njegovom potiljku zaveže tri čvora, koji su zavezani cijelu noć. Ako se čovjek probudi i spomene Allaha, odriješi se prvi čvor. Ako uzme abdest, odriješi se i drugi, i ako klanja sabah, odveže se i treći. Čovjek ustaje sav okretan i veseo, a ako ništa od toga ne učini, ustaje mrzovoljan i lijen.” (Hadis se prenosi od Ebu Hurejre, a bilježe ga Buhari i Muslim)
__________________________________________
Treća zaštita: Spominjanje Allaha pri izlasku iz kuće
Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, kazao je: “Ko pri izlasku iz kuće izgovori: ‘Bismillahi tevekkeltu ‘ alellahi, la havle la kuvvete illa billahi’ (U ime Allaha, na Allaha se oslanjam, nema snage ni moći osim u Allaha), biva mu kazano: ‘Dovoljno je i zaštitio si se!’, a od njega se udalji šejtan.” (Hadis prenosi Enes b. Malik)
Hafiz Munziri kaže da ga prenose Tirmizi, koji kaže da je dobar, Nesai, Ibn Hibban u svome Sahihu, Ebu Davud: “Kad čovjek izađe iz kuće i izgovori: ‘Bismillahi tevekkeltu ‘alellahi la havle la kuvvete illa billah’, kaže mu se: ‘Na pravom si putu, dovoljno ti je i sačuvan si. Od njega odstupi šejtan, a drugi mu šejtan kaže: ‘Kako ćeš sa čovjekom koji je sačuvan, na pravom putu?’” (Et-Tergib vet-terhib)
____________________________________________
Četvrta zaštita: Spominjanje Allaha pri ulasku u džamiju
Kad bi vjerovjesnik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, ušao u džamiju, proučio bi: “E’uzubillahil-‘azim ve bivedžhihil-kerim ve sultanihi-i-kadim mineš-šejtanir-radžim!” “Je li dovoljno?”, upitao me je. “Da”, odgovorih. Zatim je dodao: “Kada čovjek ovo uradi, šejtan kaže: ‘Siguran je od mene cijeli dan.’” (Ebu Davud, 300. Hadis prenosi Abdullah b. El-‘As)
_______________________________________
Peta zaštita: Spominjanje Allaha ujutro
Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, kazao je: “Ko izgovori: ‘La ilahe illallahu vahdehu la šerike leh. Lehul-mulku ve lehul-hamdu ve huve’ala kulli šej’in kadir’, svakog dana stotinu puta, kao da je oslobodio deset robova, a upiše mu se stotinu sevapa, izbriše stotinu grijeha i to će mu biti zaštita od šejtana tog dana, sve dok ne zanoći. A niko ništa bolje od toga ne može uraditi osim da to izgovori još više puta. Ko u toku jednog dana izgovori: ‘Subhanallahi ve bihamdihi…’,bit će mu oprošteni grijesi, makar ih bilo koliko morske pjene.” (Muslim, 301. Hadis prenosi Ebu Hurejra)
________________________________________
Šesta zaštita: Spominjanje Allaha ujutro i navečer
Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, kazao je: “Ko god ujutro i navečer kaže: ‘Bismillahi-llezi la jedurru me’a-smihi šej’un fi-l-erdi ve la fi-s-sema’i ve huve-ssemi’ul-‘alim’, ništa mu ne može nauditi.” (Hadis prenosi Osman b. Affan, r.a.)
Ebu Hurejra prenosi od Ebu Bekra da je upitao Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Kaži mi šta ću učiti ujutro i navečer?’ Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ‘Allahumme ‘alimel-gajbi veš-šehadeti fatire’s-semavati vel-erdi rabbe kulli šej’in ve melikihi ešhedu en la ilahe illa ente e‘uzu bike min šerri nefsii ve min šerriš-šejtani ve širkihi’ – izgovori to kad ustaješ i kad hoćeš zanoćiti i kad prilegneš.” (Tirmizi, 302, Ahmed, 303, a Tirimizi kaže da je hadis hasen sahih. Ebu Davud i Darimi)
________________________________________
Sedma zaštita: Spominjanje Allaha prilikom odsjedanja u nekom mjestu
Od Have, Hakimove kćerke, prenosi se da je čula Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da kaže: “Ko odsjedne u nekoj kući, a zatim kaže: ‘E‘uzu bikelimatillahit-tammati min šerri ma haleka’ – neće mu ništa nauditi…” (Muslim, 305)
_________________________________________
Osma zaštita: Spominjanje Allaha pri ulasku u kuću
Od Džabira b. Abdullaha prenosi se da je čuo Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da kaže: “Kad čovjek uđe u svoju kuću i prouči bismillu pri ulasku i prije objedovanja, šejtan tada kaže: ‘Nema nam ovdje ni prenoćišta, ni večere.’ A kad uđe u kuću, a ne prouči bismillu, šejtan kaže: ‘Evo nam konaka’, i, ako ne prouči bismillu prije jela, šejtan kaže: ‘Evo nam konaka i večere!’”
U Muvetti imama Malika navodi se: “Kada se uđe u nenastanjenu kuću, kaže se: ‘Es selamu ‘alejna ‘ala ‘ibadillahis-salihin.’” (Muslim, 306, Muvetta, 307)
__________________________________________
Deveta zaštita: Spominjanje Allaha prije spavanja
Od Ebu Hurejre prenosi se da je rekao: “Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ovlastio me da čuvam zekat. Došao je neznanac i uzeo pregršt hrane…” Citirao je hadis u kojem na kraju kaže: “Kad odeš u postelju i proučiš Ajetul-Kursijju do kraja, od Allaha će ti doći čuvar i šejtan ti se neće moći približiti sve do jutra”, pa je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “To je istina, a on je lažljivac. Ebu Hurejre, znaš li s kim si razgovarao prethodne tri večeri?” “Ne”, odgovori Ebu Hurejre. “To je bio šejtan”, reče Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. (Buhari, 308)
__________________________________________
Deseta zaštita: Proučiti bismillu prilikom skidanja odjeće
Od Enesa, r.a., prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ono što će te sačuvati od džinnskog oka i ljudi jeste da, kad skidaš odjeću, kažeš: ‘Bismillahi!’” (Taberani, El-Evsat, 309)
__________________________________________
Jedanaesta zaštita: Spomenuti Allaha prije intimnog odnosa
Od Abdullaha b. Abbasa prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ako neko od vas, prije nego što htjedne imati odnos sa suprugom, kaže: ‘Bismillahi Allahumme džennibneš-šejtane ve džennibiš-šejtane ma rezaktena’, i ako im Allah podari dijete iz tog odnosa, šejtan mu nikada neće moći nauditi.” (Buhari, 310, Muslim)
___________________________________________
Dvanaesta zaštita: Svako jutro pojesti sedam medinskih datula
Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Ko pojede svako jutro sedam medinskih datula, tog dana mu ne može nauditi ni otrov, ni sihr.” (Buhari, 311) Poželjno je da datule budu iz Medine, ali ako ih je nemoguće nabaviti, može se pojesti bilo koja druga datula. A Allah najbolje zna!
Ovo su naši skromni savjeti, za koje se nadamo da će vam biti od koristi, a u arhivi naše stranice u rubrikama “SIHR – DŽINNI” i “ODGOVORI O SIHRU” imate još dosta toga korisnog na ovu temu. Allah vam dao svako dobro!
Redakcija web-portala NUM

Share:

Нема коментара:

Постави коментар