IMATE RODBINU SA KOJOM NE KOMUNICIRATE?

IMATE RODBINU SA KOJOM NE KOMUNICIRATE?
Ljudska priroda je nestalna i nestabilna. Karakteri se razlikuju od čovjeka do čovjeka, od porodice do porodice, od društva do društva. U narodu poznata izreka ” dva su prsta na istoj ruci pa nisu isti” možda najbolje oslikava raznolikost ljudske prirode. Zbog nepovjerenja koje danas vlada među ljudima, zbog interesa, oholosti, zavisti, mržnje, trpi društvo u cjelini, kako na društvenom makroplanu tako i na onom bližem, porodičnom nivou. Nažalost, česti sukobi između porodica, i pokidane rodbinske veze, rezultat su takvog otuđenja ljudske prirode, jer ljudi danas vole tehniku a koriste jedni druge, umjesto da je obrnuto. 
Imamo li izgovor za nezdravu komunikaciju u porodici?
Musliman koji teži da implementira ono što je Poslanik Muhammed a.s. ostavio u amanet ummetu, zna da u Poslanikovoj praksi će naći odgovor na svaku njegovu situaciju. Poslanik je mnogo upozoravao na rodbinske veze, pogubnost kidanja istih, nekomunikaciju rodbine i porodice jednih između drugih, ali je i davao praktične savjete kako liječiti i popravljati narušene odnose u porodici. Šejtan ne miruje, on neprestano radi, i vreba ljudsku slabu prirodu. Često čujemo danas: ” Ako on neće meni doći, e vala neću ni ja njemu” . Ovakve i slične rečenice su pogubne za porodičnu i rodbinsku emotivnu infrastrukturu, i često budu razlogom da se međusobne posjete ugase. Nije dovoljno održavati veze s onima koji te veze respektiraju, naša obaveza je i postojeći nesklad u rodbinskim vezama popravljati. Abdullah b. Amr prenosi u jednoj merfu predaji sljedeći hadis: Nije dovoljno samo posjećivati one koji tebe posjećuju. Pravilno se ponaša prema svojoj rodbini onaj koji, kada ga zaborave ili odbace, obnavlja vezu sa njima”.( Hadis bilježi Buhari u Sahihu)
Svi znamo koliko je ovo ponekad teško, preći preko svog ponosa, i otvoriti vrata nekom za koga znaš da on tebi neće iz nekakvog svog inata da dođe. Ali za ovakve primjere, slijedi i veća nagrada, jer održavaš rodbinske veze, odgajaš svoj nefs i boriš se protiv šejtana, onog u tebi, koji često zna biti mentor ljudima u ovakvim situacijama.
Allahov poslanik s.a.v.s. je pohvalio čovjeka koji je održavao rodbinske veze sa onima koji su ih prekidali. U predaji Ebu Hurejre r.a. taj čovjek se obratio Poslaniku s.a.v.s. sljedećim riječima:
Allahov poslaniče, ja imam rodbinu s kojom održavam rodbinske veze, ali ih oni prekidaju. Lijepo i blago se ophodim prema njima a oni mi loše uzvraćaju. Samilostan sam prema njima, ali mi oni to ne vraćaju. Allahov poslanik je, tada, kazao: Ako bude tako kako si rekao, to je kao da im daješ žeravicu. Neprestano će s tobom biti Allahov dokaz protiv njih, sve dok tako postupaš! (Hadis bilježi Muslim u Sahihu)

Share:

Нема коментара:

Постави коментар