Stalno dovimo, gdje odlaze naše dove?

                                      Stalno dovimo, gdje odlaze naše dove?
Milioni muslimana širom svijeta, svaki dan, svaku noć, u namazu, na sedždi, podignutim rukama, skrušenih srca, mole Allaha. Mole Ga za pomoć, za oprost grijeha, za povećanje nafake, za uspjeh na poslu, za zdravo potomstvo, za lijep brak. Milioni dove i mole. Da li ste se ikad zapitali gdje odlaze sve te naše dove? Da li odlaze u prazno, da li smo ih džaba izgovorili? Gdje odlaze?
- Odmah da kažem da naše dove ne odlaze u prazno! Neka svako onaj ko dovi i moli zna, da njegove dove nisu otišle u prazno! Kada je riječ o tome šta se dešava sa našim dovama, postoje tri mogućnosti, tj. tri stanja naše dove.
- Prvo stanje naše dove jeste da je ona otišla Allahu, s.v.t., da je došla do Njega, a zatim se opet vratila nama kao primljena dova. Da li će sprovođenje te dove u djelo biti prije ili nešto kasnije, to je do Allaha i Njegovog određenja. Uglavnom, ona odlazi do Allaha, a zatim se vraća nama kao primljena dova.
- Drugo stanje naše dove može da bude u sljedećem obliku: naša dova krene prema Allahu, ali se susretne sa nečim što je od Allaha krenulo prema nama (Allahovo određenje- kader). To je iskušenje ili čak kazna od Allaha upućena nama, a koju je On još prije dove odredio (npr. bolest, nesreća, siromaštvo i sl.). Dakle, ako je Allah odredio nekome neku vrste nesreće koja treba uskoro da se desi, a potom vjernik uputi Allahu dovu ili za njega neko uputi dovu, da ga Allah sačuva svake nesreće, te dvije mogućnosti se susreću “negdje“ i na određeni način se suprostavljaju jedna drugoj. Ovo suprostavljanje traje određeni period, dok Allah ne odredi drugačije. Pa ako Allah primi tvoju dovu, nesreća ili iskušenje će te zaobići, a ako je Allah ne primi, na tebe se spušta kaderom određeno iskušenje ili kazna.
- Treće stanje naše dove, jeste da dova ode do Allaha, ali se više nikad ne vrati nama, dakle ne ispuni se ono što smo od Allaha tražili. Pa gdje ide ta dova? Ona ostaje kod Allaha! Sve dove koje ostanu kod Allaha vidjet ćeš na Sudnjem danu kao svoja dobra djela koja će biti stavljena na mizan (vagu) sa tvojim ostalim dobrim djelima. Prijašnje generacije, koje su mnogo vremena provodile doveći, su priželjkivale da im se dove od Allaha ne vraćaju ni u kojem stanju, nego da ostanu kod Allaha, kako bi na Sudnjem danu imali što više dobrih djela.
- Zapamti! Svaka dova koju si uputio neće biti izgubljena i nije otišla
u prazno! Allah će primiti tvoju dovu i ispuniti traženo ili će tvojom
dovom promijeniti ono što ti je odredio, otkloniti neko iskušenje i slično, ili će ti je ostaviti za Sudnji dan, u vidu dobrih djela.
Koje od ova tri stanja bi ti želio?
Odgovor: Stanje tvoje dove prepusti Allahu, jer On, dž.š., zna šta je
najbolje za tebe, odnosno koje je stanje dove najbolje za tebe.
Saudin Cokoja


Share:

Нема коментара:

Постави коментар